Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kistermelő élelmiszer-előállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari szakma kézműves oldala. A kistermelő munkája során nem a nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, hanem kisebb mennyiségben és elsősorban a saját előállítású nyersanyagaira építve. A kistermelői élelmiszer-előállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására vonatkozó biztonsági előírások betartására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS: Kezdeményezőképesség, elköteleződés, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:
- közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alapter-mékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel
- kistermelői zöldség- és gyümölcs feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, az kistermelői kézműves sütőipari termékeket elállítását, kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, kézműves tejtermék előállítását az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével elvégzi
- szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki
- tud szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön)
- árubeszerzést végez
- nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.
Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel foglalkozni, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.