TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS ÁGAZAT: Szakács 3 éves szakképzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turizmus-vendéglátás  ágazat  3  éves  képzése,  amely  szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek,  így  a  főzésnek  is,  ami  a  szakács  fő  tevékenységi  köre. A  szakács élelmiszerekből  ételeket,  fogásokat  „varázsol”  remek  ízérzékével  és kreativitásával  meg  persze  fűszerekkel,  ízesítőkkel.  A  vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

KOMPETENCIAELVÁRÁS: Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre  és  változatos  munkára  vágynak.  A  jó  szakács  egyénisége felismerhető az általa készített ételben.