ÉLELMISZERIPAR ÁGAZAT: Kistermelői élelmiszer-előállító, pék és pék-cukrász 3 éves szakképzés

kistermelői  élelmiszer-előállító  egy  összetett  szakma.  Egyesül  benne  több élelmiszeripari  szakma  kézműves  oldala.  A  kistermelő  munkája  során  nem  a nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, hanem kisebb mennyiségben és  elsősorban  a  saját  előállítású  nyersanyagaira  építve.  A  kistermelői élelmiszer-előállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására vonatkozó biztonsági előírások betartására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS: Kezdeményezőképesség, elköteleződés, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:

  • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel
  •  kistermelői zöldség- és gyümölcs feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, az kistermelői kézműves sütőipari termékeket elállítását, kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, kézműves tejtermék előállítását az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével elvégzi
  •  szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki
  •  tud szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön)
  •  árubeszerzést végez
  •  nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.

Ajánlott  azoknak  a  fiataloknak  a  számára,  akik  a  saját  kisgazdaságukban szeretnének  olyan  termékekkel  foglalkozni,  amikre  büszkék  lehetnek,  és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.

A Pék-cukrász termékgyártó, sütőipari, illetve cukrászati üzemekben önállóan vagy irányítással, termékek előállításában, élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, csomagolási- és forgalmazási munkáiban vesz részt.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik kedvet éreznek, hogy az élelmiszeriparban és a vendéglátásban dolgozzanak. Szeretnek alkotni, kreatív dolgokat megvalósítani, szeretnének piacképes szakmát bel- és külföldön egyaránt.