Kistermelői élelmiszer-előállító

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A  kistermelő  élelmiszer-előállító  egy  összetett  szakma.  Egyesül  benne  több élelmiszeripari  szakma  kézműves  oldala.  A  kistermelő  munkája  során  nem  a nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, hanem kisebb mennyiségben és  elsősorban  a  saját  előállítású  nyersanyagaira  építve.  A  kistermelői élelmiszer-előállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására vonatkozó biztonsági előírások betartására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS: Kezdeményezőképesség,    elköteleződés,    kézügyesség,    ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ:

  • közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alapter-mékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy saját beszerzésű alapanyagból készített termékkel
  •  kistermelői zöldség- és gyümölcs feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, az kistermelői kézműves sütőipari termékeket elállítását, kistermelői, kézműves cukrász- és édesipari termékek előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, kézműves tejtermék előállítását az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével elvégzi
  •  szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki
  •  tud szabadtéri étkezést megvalósítani (szabadtűzön)
  •  árubeszerzést végez
  •  nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.

Ajánlott  azoknak  a  fiataloknak  a  számára,  akik  a  saját  kisgazdaságukban szeretnének  olyan  termékekkel  foglalkozni,  amikre  büszkék  lehetnek,  és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.