Szakács
szakképesítés

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára

Szakács

  • OKJ-szám: 34 811 04
  • Szakmacsoport: 18
  • Ágazati besorolás: XXVII
  • Iskolai rendszerű képzési idő: 3 év
  • Felvételi követelmény: 8 osztályos általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság
  • Jelentkezés: az általános iskolán keresztül, jelentkezési lappal történik

A Szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes

  • étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani;
  • az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni;
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét;
  • rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni;
  • előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket;
  • nyersanyagokat előkészíteni;
  • különféle ételeket készíteni;
  • az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni;
  • különleges ételkészítési technikákat alkalmazni;
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani;
  • nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni;
  • technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni.