A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára
Szakács
- OKJ-szám: 34 811 04
- Szakmacsoport: 18
- Ágazati besorolás: XXVII
- Iskolai rendszerű képzési idő: 3 év
- Felvételi követelmény: 8 osztályos általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság
- Jelentkezés: az általános iskolán keresztül, jelentkezési lappal történik
A Szakács szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása
A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.
A szakképesítéssel rendelkező képes
- étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani;
- az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni;
- felmérni a meglévő készletek mennyiségét;
- rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni;
- előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket;
- nyersanyagokat előkészíteni;
- különféle ételeket készíteni;
- az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni;
- különleges ételkészítési technikákat alkalmazni;
- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani;
- nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni;
- technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni.