Szakács tanulók megmérettették magukat – Illéssy Gasztrokupa 2018

2018. december 8.-án hetedik alkalommal rendezték meg az Illéssy Gasztro Kupa Országos Ételművészeti Versenyt Kisújszálláson az Illéssy Sándor Baptista Középiskolában.

Iskolánkat a 10. v szakács osztály két tanulója Faragó Henrietta és Ladányi Nikolett Anita képviselte. A versenyre felkészítő Kerepesi Pál szakács szakoktató minden tudását és szakértelmét átadta a tanulóknak, akik az élő szakács melegkonyhai főzés kategóriában bizonyították, hogy a szakmai fogások elsajátítása nem okoz gondot számukra. A hosszú nap végén mindkét tanuló diplomával lett megjutalmazva, de nem csüggedtek le, mert elhatározták, hogy egy év múlva újra indulnak a gasztro kupán és célul kitűzték az éremszerzés lehetőségét.

A tanulók nevében megköszönöm a felkészítő szakoktató Kerepesi Pál önzetlen segítségét, valamint az iskola vezetőségének a lehetőséget és az anyagi támogatást.

Monoki Miklós Lászlóné
10. v osztály osztályfőnöke

Ismertető a versenyről:

Cukrászok, szakácsok, pincérek versengtek az országos gasztro kupán

Szombaton immár hetedik alkalommal rendezték meg az Illéssy Gasztro Kupa Országos Ételművészeti Versenyt az Illéssy Sándor Baptista Középiskolában. Toldi Attila igazgató köszöntőjében elhangzott, 25 település 31 iskolájából, 3 képzőhelyéről 176 versenyző érkezett az Illéssy Gasztro Kupára, ahol az élőmunkás, tehát a helyszínen végrehajtandó versenyfeladat – a szakácsok melegkonyhai főzése, a pincérek díszterítése, az eladók díszcsomagolása, a cukrászok tortadíszítése – kiemelten jellemző.
– Az Illéssy Gasztro Kupa mára az ország legnagyobb versenye, így külön is köszönöm, hogy nevezéseikkel azzá tették, akik ma vállalták a megmérettetést. Igény van az ilyen jellegű, azaz élőmunkás, tehát a helyszínen végrehajtandó – versenyre, ahol a tanulók nem élvezhetik felkészítőik verseny közben nyújtható segítségét, hanem az előzetes felkészültség és a pillanatnyi forma dönt – mondta az iskolavezető, aki reményét fejezte ki, hogy a nap végén mindenki elmondhatja magáról, mindent megtett az általa kitűzött cél eléréséért.
A cukrászok Erdős Hanna olimpiai és világbajnoki aranyérmes cukrászmester, Balogh Attila mestercukrász, a szolnoki Édes Titok cukrászda tulajdonosa, a pincérek Gál Zoltán mesterfelszolgáló, a JNSZMKIK alelnöke, Bobák József Schnitta-díjas éttermi mester, a Magyar Gasztronómiai Szövetség megyei elnöke, Horváth Ferenc olimpiai bronzérmes mesterszakács és mesterfelszolgáló, a Schnitta Egyesület régiós elnöke, a szakácsok Boros László Venesz-díjas mesterszakács, Kőrössy Kálmán Venesz-díjas mesterszakács, Mile József világbajnoki aranyérmes mesterszakács, az eladó/kereskedők Eperjesi Judit mesterkereskedő, a Spar Magyarország Kft. kisújszállási üzletének vezetője, dr. Földi Kata docens, a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Karának oktatója előtt mutatták be mit tudnak.
A verseny ideje alatt a helyi és térségi kézművesek termékeiből vásárolhattak a látogatók, s közben megnézhették a tornateremben kiállított versenymunkákat is.
forrás: https://www.szoljon.hu – Daróczi Erzsébet  – 2018. 12. 19.