Sikeresen lezárult a KEOP-5.7.0/15-2015-0131 pályázat

keop_5_0_7_15_2015_0131_palyazat_sz2020

LEZÁRULT AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI BERUHÁZÁS A KENDERESI MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

Befejeződött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületeinek energetikai korszerűsítése. A 132,43 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból megvalósult projekt során az intézmény több épülete kapott hatékony hőszigetelést és modern nyílászárókat. A Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósult projekt révén csökken az intézmény épületeinek hővesztesége, és így a fűtéshez szükséges energia mennyisége is: a megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1 467 GJ. A zöld beruházás így szolgál klímavédelmi célokat, és csökkenti az intézmény fenntartási költségeit is.

A globális klímaváltozás megállítása érdekében a világ összes országának cselekednie kell. Az Európai Unió már korábban eldöntötte, hogy 2020-ig 20 százalékkal kell csökkenteni az üvegházgáz kibocsátását az1990-es szinthez képest. A kibocsátás-csökkentés első lépése a felesleges energiahasználat megelőzése. Ezért is tűzte ki célul az Európai Uniós az energiahatékonyság jelentős növelését is 2020-ig. Hazánkban sajnos igen jelentős a korszerűtlenül hőszigetelt épületek száma, így bár hazánk energiahordozó importra szorul, mégis sajnos sokkal több energia fogy az épületek fűtésére, mint az optimális lenne. Az épületek energetikai korszerűsítése azért kiemelten fontos feladat, mert nem csak hazánk klímavédelmi uniós kötelezettségvállalásaihoz járul hozzá, de jelentősen csökkenti az épületek fenntartási költségeit is.

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium energiahatékonysági beruházása a Környezet és Energia Operatív Programtámogatásával valósult meg. A projekt során felújított épületek jelenlegi energiahatékonysága, szigetelése nem megfelelő. Az épületek kifűtése emiatt igen költséges, a többlet energiahordozók felhasználása a környezetet is terheli.

A felújítás részeként a létesítmény több épületére hőszigetelő réteg került, a nyílászárókat kicserélték új, korszerű, hőszigetelő üvegezésű modellekre, új hőszigetelt kapukat építettek be, a padlásfödémekre is vastag hőszigetelés került. A projekt célja tehát elsősorban az épületek hőveszteségének csökkentése, mely révén csökken a fűtéshez szükséges energiahordozó mennyisége és így a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége és a fűtésre fordított kiadások is. A fejlesztések olyan növekvő komfortérzetű épületeket eredményeznek, melyek fenntartási költségei szignifikánsan csökkennek. A projekt megvalósításával a dolgozók és tanulók környezettudatossága is növekszik, ugyanis maguk is megtapasztalják, hogyan működik egy energiatakarékossági, üvegházgáz-kibocsátás csökkentési beruházás a gyakorlatban.

Az energiapazarlás megszüntetésével, az energiahatékonyság növelésével megtakarított energiahordozók mennyisége várhatóan 1467 GJ/év, ami éves szinten körülbelül nettó 7,06 millió forint megtakarított energia költséget jelent. Ez évente körülbelül 83 tonna üvegházhatású gáz (szén-dioxid) kibocsátás csökkenést jelent. A kenderesi energiahatékonysági felújítás 132.43 millió forint költségét a KEOP-5.7.0/15 vissza nem térítendő támogatása biztosítja, melyből a teljes összeg elszámolható, a támogatás mértéke 100 százalékos.