Pénzügy a tanórákon és tanórákon kívül

2018-ban Magyarországon már negyedik alkalommal lett megrendezve a PÉNZ7 kezdeményezés, második éve a tanév rendjébe is illeszkedő, tematikus pénzügyi és vállalkozói témahét keretében. A programsorozat célja, hogy a fiatalok tudatosabban kezeljék pénzügyeiket, alapos, a hétköznapi életben is hasznosítható ismeretekhez jussanak a gazdaság és a pénzvilág működéséről. A rendhagyó tanórák 2018. március 5. és 9. között országszerte kerültek megrendezésre.

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium is csatlakozott az országos rendezvényhez, amelynek idei témája az „Okosan a hitelekről” című tananyag volt. Az intézmény 5 osztálya, két tanár (Monoki Miklós Lászlóné és Karácsony Ivett) irányításával, valamint az önkéntes Lencsés Anett (Kisújszállás-i OTP Bank Fiókvezető) segítségével játékosan megismerték a hitelekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A téma elsajátításához a frontális tanári munkán kívül a különböző feladatok, mint a minifelmérés, párosítás és a szövegértés hatalmas segítség volt.

Sok új és hasznos ismerettel bővült a tudásunk a hét folyamán.

Folytatásként 2018. május 14.-én Budapesten az A38-as hajón részt vettünk a „Pénzügyi Tudatosság Diákfórum” -on. Intézményünkből három fő 10. f osztályos tanuló a szaktanár kíséretében vett részt a rendezvényen, amely a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával valósul meg.

  Tájékoztatást, oktatást kaptak arról, hogy hogyan kellene beosztani a pénzt, milyen módon lehet fizetni a mobillal, mire jók a kriptodevizák vagy hogyan indíthatunk sikeres vállalkozást? A Pénzügyi Tudatosság Diákfórumon szakértők, fiatal startupperek beszéltek a pénzügyekről és a sikerhez vezető útról, százezres rajongói táborral büszkélkedő vloggerek pedig elmondták, hogyan lehet vállalkozást alapozni Youtube-videókra. Az előadások összefoglalásaként a „KAHOOT!” nevű telefonról működő kvízjátékkal plusz élményben és izgalmakban részesültek a diákok és a tanárok egyaránt.

A következő tanévben is részt kívánunk venni a különböző pénzügyi programokon, versenyeken.

/Monoki Miklós Lászlóné/