Minősített tangazdaságban

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban a mezőgazdasági szakmacsoportban a 2016–2017. tanévben gazda, mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó, lovász, mezőgazdasági gépész, kertész, parképítő és -fenntartó techni kus, illetve kertészet és parképítés szakgimnáziumi képzés, a vendéglátóipar szakmacsoportban pedig szakács képzés indul, tudtuk meg Virág Dórától, a Kenderesi intézmény megbízott vezetőjétől, aki idén februárban vette át az iskola irányítását.

A képzés helyszíne a gyönyörű Horthy-kastély, amely rendszeresen otthont ad rendezvényeknek, amelyek lebonyolításából a diákok is kiveszik a részüket, főképp a szakácsok. Minden szakképesítés esetében megoldott a gyakorlati képzés, a tanulók a tangazdaságban töltik az évközi és a nyári gyakorlatukat.

Az iskola 200 hektáros tangazdaságában szántóföldi növényeket (kukoricát, búzát, árpát, zabot és napraforgót) termesztenek, illetve ezen felül hat hektár gyümölcsössel (4,6 hektár almással és 1,4 hektár szilvással) rendelkeznek. Fóliaházaikban paprikát, paradicsomot, kordonos sárgadinnyét, szabadföldi kertjükben pedig káposztaféléket nevelnek.

minositett_tangazdasagban_konyhakert

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában éledezik a konyhakert

Minősített tangazdaságbanA fóliasátrak melletti szabadföldi területen alakították ki, „A legszebb konyhakertek” versenybe benevezett zöldséges- és fűszernövénykertjüket. immár harmadik éve neveznek és szerepelnek sikeresen a versenyben. Minden évben kijelölnek egy osztályt, amely gondját viseli a kertnek. A diákok részt vesznek a termények piaci értékesítésében is, és a bevétellel szabadon rendelkezhetnek. A legtöbbször osztálykirándulást szerveznek belőle. A program óriási haszna, hogy a diákok látják, nemcsak önellátásukra termelhetnek a ház körül, hanem bevételi forrást is jelenthet a munkájuk, mondja Virág Dóra.

Algeier Wendy

Forrás (szöveg és kép): Magyar Mezőgazdaság – 2016. június 15.  39. o