Ments meg egy kertet!

Ments meg egy kertet!

A Földművelésügyi Minisztérium a Ments meg egy kertet! felhívással vonja be a mezőgazdasági szakiskolák diákjait a kertészkedés éve jegyében szervezett programsorozatba, amelyet „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei mozgalommal együttműködésben szerveztek. A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban jártunk, ahol nagy örömmel és lendülettel vágtak bele a munkába.

Ments meg egy kertet!

A Ments meg egy kertet! felhívással arra ösztönzik az agrárszakképző iskolák diákjait, hogy településükön kutassák fel az elhagyott telkeket, illetve olyan kerteket, amelyeket idős tulajdonosaik egyedül már nem tudnak megművelni. A tanulók szaktanár felügyelete mellett, a tulajdonossal egyeztetve művelik meg az ilyen kerteket: veteményeseket alakítanak ki bennük.

A Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott 64 iskola szinte mindegyike jelentkezett már gondozásba vett kerttel, némelyikük nyolc-kilencet is elvállalt, tudtuk meg Virág Dórától, a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium megbízott intézményvezetőjétől, a Ments meg egy kertet! program koordinátorától.

A program szervesen illeszkedik „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei című országos versenybe. A szervezők külön kategóriát alakítottak ki a gon dozás alá vett kertek díjazására a közösségi kertek csoportján belül, tudtuk meg Kovács Szilviától, a verseny programigazgatójától, Karcag város alpolgármesterétől. Emellett a középiskolák a saját iskolai kertjeikkel is nevezhetnek közösségi kategóriában, hiszen sokan már évek óta részesei „A legszebb konyhakertek” programnak. Igazi eredmény és egyben ok a büszkeségre, hogy már van olyan szakiskola, amely Magyarország legszebb konyhakertje díjat nyert, fűzte hozzá a programigazgató.

Az általuk gondozott kertekben zajló munkákról a diákok fotódokumentációt készítenek és naplót vezetnek a tanáraik segítségével, amelyeket megküldenek a „Ments meg egy kertet!” program koordinátorának. Így jól nyomon követhető a fejlődés, hiszen minden bizonnyal lesz olyan kert, amit az évek óta elhanyagolt állapotból kell majd kimunkált veteményeskertté tenni, fűzte hozzá Kovács Szilvia. Ez a munka esetleg hónapokig is eltarthat, és ugyanolyan nagy érdem, mint maga a kert bevetése, ültetése és ápolása.

Ments meg egy kertet!A kenderesi szakiskola diákjai Sipos Gyuláné, Borika néni kertjét vették gondozás alá Kenderesen: ágyásokat alakítottak ki, veteményeznek, palántáznak, és a nyári gyakorlat keretében egészen a betakarításig rendszeresen gondozzák a területet.

Az előkészített ágyások egyik felé ben már az esőre várva pihentek az elvetett borsó, cékla, karfiol és zöldbab magvak. Ottjártunkkor éppen pritaminpaprikát és padlizsánt ültetett a diákcsapat Oros Balázs pedagógus irányításával, és hamarosan sütőtök  és  sárgadinnye is kerül az ágyásokba.  

Ments meg egy kertet!

Megmentettek a diákok egy kertet: Sipos Gyuláné kertjében
palántáznak

Megmentettek a diákok egy kertet: Sipos Gyuláné kertjében palántáznak

A diákcsapat Oros Balázs pedagógus irányításával dolgozik

Fontos a folyamatos tanári felügyelet, hiszen a kertjüket felajánló tulajdonosok így hamarabb bizalmukba fogadják az idén indult programot, és a diákok is magabiztosabban vágnak bele a munkákba. Remélik, jövőre híre megy a kezdeményezésnek, és az eredmények láttán a szomszédok is kedvet kapnak, hogy csatlakozzanak a közösségformáló erővel is rendelkező programhoz.

A palántákat az iskola tangazdaságában nevelték. Néhány napja virágpalántákat (bársonyvirágokat) ültettek a ház előkertjébe, hiszen a vidéki kert hagyományosan elől virágos, hátul pedig minden megterem benne, ami a konyhába, vagy az állatoknak kell.

Borika néni tavaly még segítséggel megművelte tekintélyes méretű kertjét, de idén már nem mert belefogni. Így megörült, amikor fia segítségével rátaláltak az iskola diákjai, és gondozásba vették a kert egy részét. Jó ránézni, hogy ismét szép a kert, mondja, a frissen szedett terményeknek pedig nincs párja.

magyar_mezogazdasag_2016_06_15_cikk_kep_04

A művelésbe vett kertek „A legszebb konyhakertek” versenybe is beneveznek. A munkából Kovács Szilvia (jobb szélen), a verseny programigazgatója is kiveszi a részét

Algeier Wendy

Forrás (szöveg és kép): Magyar Mezőgazdaság – 2016. június 15.  38-39. o