KEOP-5.7.0/15-2015-0131 projektismertető

keop_5_0_7_15_2015_0131_palyazat_sz2020

Kedvezményezett neve: Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium

Projekt címe: Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola épületeinek energetikai korszerűsítése

Projekt azonosító: KEOP-5.7.0/15-2015-0131

Kivitelezés: 2015.09.18. – 2015.12.15.

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS A KENDERESI MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

132,43 MILLIÓ FORINT VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL

Megkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kenderesen a Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium épületeinek energetikai korszerűsítése. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt révén csökken az intézmény épületeinek hővesztesége, és ezáltal a fűtéshez felhasználandó energiahordozók mennyisége is. A beruházás így egyszerre segíti hazánk uniós klímavédelmi kötelezettségeinek teljesítését, és csökkenti az iskola és kollégium fenntartási költségeit is.

A klímaváltozás megállítása közös feladatunk: az unió célkitűzése szerint az európai államoknak 2020-ig 20 százalékkal kell 1990-hez képest csökkenteniük üvegházgáz kibocsátásukat. Az Európai Unió üvegházgáz kibocsátásának 80 százalékáért az energiafelhasználás felel, így az üvegházgázok kibocsátásának a fenntartható fejlődésünk szempontjából legfontosabb eszköze az energiahatékonyság növelése, azaz az energiahasználat megelőzése. Az energetikai hatékonyság növelése -így a fogyasztás csökkenése- a környezetvédelmi célokon és az uniós előírásokon túl azért is stratégiai jelentőségű, mert ezáltal csökken hazánk jelenleg kiemelkedően magas energia importfüggősége.

Kenderes kisváros Jász-Nagykun-Szolnok megye Karcagi járásában található. A korábbi nevén Kenderesi Szakiskolát azonban az akkori Földművelésügyi Minisztérium hívta életre. A 2015-ben megvalósuló kenderesi energiahatékonysági beruházás a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A felújítás 132.43 millió forint költségét a KEOP-5.7.0/15 vissza nem térítendő támogatása biztosítja. A projekt keretében tervezett beruházás teljes költsége elszámolható, a támogatás mértéke 100%-os.

A projekt célja hagyományos építési technológiával, régi építési szabványok szerint készült ingatlanok felújítása. Az épületek jelenlegi állapotukban már nem felelnek meg a mai energiahatékonysági elvárásoknak, fenntartásuk drága és pazarló.

A felújítás részeként a létesítmény több épületére hőszigetelő réteg kerül, nyílászárókat kicserélik új, korszerű, hőszigetelő üvegezésű modellekre, új hőszigetelt kapukat építenek be, a padlásfödémekre is vastag hőszigetelés került. A projekt célja tehát elsősorban az épületek hőveszteségének csökkentése, mely révén csökken a fűtéshez szükséges energiahordozó mennyisége és így a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége és a fűtésre fordított kiadások is. A tervezett beruházásokkal az energiahatékonyság növelés révén megtakarított energiahordozó mennyisége éves szinten várhatóan 1 467 GJ. A felújítás eredményeként az épületben tartózkodó dolgozók és tanulók komfortérzete javul, és így a projekt a környezettudatosságuk növekedéséhez is hozzájárul. A fosszilis energia kiváltásával a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.