Beszámoló szakmai kirándulásról

Szakmai kirándulás beszámoló

2021. december 13.

Helyszínek Budapesten:

  • Parlament és Dunapart
  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár

Programhivatkozás:

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/muzeum/hirek/elmenyturak-a-mezogazdasagi-muzeumban-az-agrarszakkepzo-intezmenyek-tanuloinak

33 fő, főleg 9. évfolyamra járó Mezőgazdasági gépész és Gazda szakmát tanuló, valamint 3 fő szakmai kísérő tanár (Karácsony Ivett, Nánási István, Bana Miklós) vettek részt az 1 napos tanulmányúton, ami az Agrárminisztérium szervezésében valósult meg.

Az első program a Parlament épületének körbejárása volt. Ezt követően a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban egy élménytúrát jártak végig a diákok. Szakmuzeológusok kíséretében követhették végig az agrárium történetét. Megtekintették a mezőgazdaság fejlődésének kiindulási-közbeeső állomásait, majd annak mérföldköveit is. A Gépész tanulók a mai korszerű mezőgazdasági munkagépek (pl. eke, vetőgép, kombájn) primitívebb, de alapot képező tervezéseit (lovas eke, lovas vetőgép, cséplőgép) vélhették felfedezni a korabeli eszközök, gépek láttán. A jövőben lovász vagy állattenyésztés szakmairányt választani kívánó Gazda tanulók pedig többek közt Kincsem ló kiállított csontvázát csodálhatták meg, miáltal anatómiai ismereteiket bővíthették, nem utolsósorban pedig a múltbéli lóistállót, s az ott használt eszközöket nézték meg. A kiállítás tükrözte, hogy a biológiai sokféleség megjelenése, adottsága őseink megélhetésének szolgálatában állt.

A régészeti feltárások során begyűjtött, az akkori élelmiszerellátáshoz elengedhetetlen maggyűjteményt, s egyéb növényi részeket üvegcsékbe zárva őrzik a mezőgazdasági kultúra örökségeként.

A tanulási folyamat részeként értékelhetjük ezt a napot, hiszen a modern agrárium alapját ezen múltbéli találmányok, élettani anyagok adták meg és olyan eszközökkel is találkozhattunk a múzeum archívumában, amit a mai napig is használnak, illetőleg veterán kategóriaként tartanak számon, mind emlékként, mint működésileg funkcionálnak. Ezek azok az őrzemények, melyek megtaníthatják értékelni elődeink munkáját, ezáltal prevencionálva a szakmai tudás ilyen jellegéből fakadó átadását.

A hasonló jellegű szakmai programok elősegítik e természettudományi ágazat biztos fennmaradását a jövő szakembereinek képzése során.

Az oda és visszaút is érezhetően jó hangulatban telt, csapatépítő jellegű közösségi programként hatott.

Kenderes, 2021. december

Karácsony Ivett oktató