Nem érzik tehernek az iskolai gyakorlatot

Nem érzik tehernek az iskolai gyakorlatot

A Kenderesi Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban a szakközepes, hároméves képzésen lévő diákjaink összefüggő nyári gyakorlatukat töltik az iskola tangazdaságában, nekik még nem kezdődött el a szünet.

– Jelen pillanatban családi gazdálkodók, gépészek, lovászok vannak beosztva, akik tanári segítséggel a választott szakmájukat gyakorolják. Az év végi teljesítmény, attól függetlenül, hogy sikeres, a következő évfolyamba lépés feltétele a gyakorlat teljesítése – mondja Virág Dóra megbízott igazgató.

– Folyamatos farmszolgálat van, ahol a tojásszedéstől a pavilonellátás mellett az állatok gondozása a feladat, de a fóliában is van munka. A gépész tanulók az aratáshoz a gépek felkészítését végzik. Kétszáz hektáron dolgozunk, de a 6 hektáros gyümölcsösünk ellátásába is bevonjuk diákjainkat. Naponta 30 tanuló dolgozik gyakorlaton.

– A Ments meg egy kertet programban is részt vesz iskolánk, ugyanazt a kertet műveljük, mint tavaly. A diákok szorgalmasan kijárnak egy idős nőhöz. A karalábét, a borsót már betakarították, most a káposztaféléket ültetik, mellette a virágoskertet is művelik. Nagyon szeretnek menni az idős hölgyhöz, sok érdekes dolgot mesél nekik életéről, és a kertgondozáshoz is kapnak tanácsokat tőle.  Az idősebbekkel való kommunikáció elsajátítására nagyon jó alkalmak a kertgondozó napok – véli az iskolavezető.

A fóliában a paradicsom kötözése volt a feladata ottjártunkkor a családi gazdálkodónak tanuló Biczó Biankának. A kunhegyesi diák a farmgyakorlatot, a malacok ellátását szerette inkább, de a fóliában is elvégzi a feladatát. A megtanultakat otthon is gyakorolja, van saját konyhakertje.

A kunmadarasi Berecz Máté mezőgazdasági gépész lesz, de nem jelent gondot számára a fóliás munka. Bár, mint bevallotta, a műhelymunka áll közelebb hozzá. Otthon is vannak gépeik, az MTZ-szerelés már megy neki. Készülnek már a családi aratásra, s ha valami gép elromlik, a szerelésbe besegít majd, hiszen a gyakorlaton ehhez sok mindent megtanult már.

Kiss József Abádszalókról jár ide, és mezőgazdasági gépész lesz. A gépszerelés, a traktorok a kedvencei, de a farmon az állatok ellátása sem gond, mert ezt otthon is gyakorolja.

/forrás: szoljon.hu/