Mezőgazdasági gépésztanulókat díjaztak

Mezőgazdasági gépésztanulókat díjaztak

Alapos szakmai ismeretek, a modern technológia felhasználása, odafigyelés és elkötelezettség nélkül nem lehet eredményes mezőgazdaság – köszöntötte Fazekas Sándor a Mezőgazdasági Gépész Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny díjazottjait Kenderesen – közölte az agrártárca.

A földművelésügyi miniszter a díjátadó ünnepségen hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság kibocsátása ez elmúlt hat évben másfélszeresére nőtt, ez a gazdák, dolgozók szakértelme, odafigyelése nélkül nem sikerülhetett volna. A mezőgazdaságban is egyre korszerűbb eszközöket és technológiákat használnak. A mezőgazdasági gépészszakma tanulói számára meghirdetett országos verseny azért is fontos, mert előtérbe helyezi a szakértelmet, amely nélkül ma már nem lehet eredményesen dolgozni a mezőgazdaságban sem. Amely szükséges ahhoz, hogy egészséges, biztonságos, jó minőségű, GMO-mentes termékekkel lássuk el a hazai és külső piacokat – mondta Fazekas Sándor.

Az agrártárca vezetője arról is szólt, hogy a mezőgazdaságban jó néhány szakmában munkaerőhiány van, így a korszerű ismereteket szerzett tanulók biztosan el tudnak majd helyezkedni. Az elmúlt években új alapokra helyezett szakképzési rendszer feladata, hogy megfelelő válaszokat adjon a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó és megújuló kihívásaira. A kormány elfogadta a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepciót, amely összefoglalja az agrár- és élelmiszeripar területén a fejlődés lehetőségeit, és megszabja az átalakítás irányait. A Koncepció legfontosabb célja, hogy az agrárszakképzés rendszerének megújítása az agrár- és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak figyelembevételével, valamint a duális képzés megerősítésével történjen.

A 3 éves szakközépiskolai mezőgazdasági gépészképzésben a 2016/17-es tanévben összesen 2430 tanuló vesz részt. Az első országos versenyre 87 tanuló nevezett, közülük 24-en kaptak elismerést és díjakat. A legeredményesebb az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákja, Hunyadi Ármin lett, akinek Fazekas Sándor gratulált és adta át a megérdemelt jutalmat.

Az első öt helyezett:

1. Hunyadi Ármin (Jánoshalma) 2. Bartók Tamás (Pétervására) 3. Vida Tibor (Csorna) 4. Fodor Miklós Dániel (Baktalórántháza) 5. Képe Tibor Dániel (Békés)

szöveg és kép forrása: agronaplo.hu