Egy helyi specialitás – Alföldi bográcsgulyás csipetkével

Egy helyi specialitás - Alföldi bográcsgulyás csipetkével

⚙️🌽🐷😜 #MegyeiTSZ (Kenderes): ŐSZI PÖRGÉS az Agro Naplóval // 5. feladat: Egy helyi specialitás – Alföldi bográcsgulyás csipetkével

👩‍🍳Hozzávalók:
-3,5kg marhalapocka
-0,5kg vörös hagyma
-0,25kg zsír
-0,05kg fűszerpaprika
-0,02kg őröltkömény
-0,03kg őröltbors
-0,05kg fokhagyma
-0,20kg paprika
-0,30kg paradicsom
-0,20kg zeller
-2kg burgonya
-0,6kgleves zöldség
-2db tojás
-0,30kg liszt
-0,06 só

👩‍🍳Csipetke elkészítése: Felütöttünk két tojást egy tálba, felvertük, utána hozzátettük az öt evőkanál lisztet és fél deci vizet. Ezt összegyúrtuk, apró szemekre szaggattuk és rizsszemnyire formáztuk.

👩‍🍳Gulyás elkészítése: Először is megpucoltuk és összevágtuk a hozzávalókat a húst, krumplit, hagymát és paprikát. Aztán begyújtottunk a bogrács alá, felolvasztottuk a benne lévő zsírt, utána beleraktuk a hagymát és megpirítottuk. Utána beletettük a marhahúst, majd befűszereztük a húst köménnyel, kifokoztuk az ízét, pirospaprikával pedig színt adtunk neki, és még hozzáadtuk a kellő mennyiségű sót és borsot. Beledaraboltunk még négy-öt fej fokhagymát. Utána meleg víz alatt meghámoztuk a paradicsomot és beleraktuk a felkarikázott paprikával együtt. Kis rotyogás után felöntöttük 7 liter vízzel és hagytuk főni egy órán át. Azután hozzáöntöttük a leveszöldséget, zellert, illetve még a burgonyát is. Miután a burgonya megpuhult hozzátettük a csipetkét is, onnantól számítva negyed órán belül megdagadt, és el is készült. Jó étvágyat kívánunk hozzá!