Agro Napló – Interjú Ternovánné Kun Erzsébettel, iskolánk egykori tanulójával.

⚙️🌽🐷😜 #MegyeiTSZ (Kenderes): ŐSZI PÖRGÉS az Agro Naplóval. // 2. feladat: “Egy nap a hivatalban!” – Interjú Ternovánné Kun Erzsébettel, a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium egykori tanulójával.

🎙️ Egy csöndes napfényes őszi napon, a kenderesi falugazdász irodát kerestük fel, hogy az egymásnak a kilincset adó ügyfelek között bekopogjunk, hogy Ternovánné Kun Erzsébettel, Kenderes falugazdászával beszélgettünk. Kun Erzsébet, ahogy diáktársai hívták Kun Böbi, az ezredfordulón általános gazdászként végzett intézményünkben, ezt követően Karcagon technikumot, majd Mezőtúron Mezőgazdasági Főiskolai diplomát szerzett. A harminchat éves két gyermekes édesanyával, íróasztalánál váltottunk néhány gondolatot.

🎙️ MI ÖSZTÖNZÖTT, HOGY A MI MEZŐGAZDASÁGI ISKOLÁNKBA IRATKOZZ?
A családi hagyományt követve választottam nyolcadikos koromban ezt a szakirányt. Kisgyermek korom óta részt veszek a családi gazdaság munkájában, növénytermesztésben és az állattenyésztésben egyaránt.

🎙️ HOGYAN LÁTOD, MIBEN KÜLÖNBÖZIK AZ AKKORI ÉS A MOSTANI KÉPZÉS INTÉZMÉNYÜNKBEN?
Úgy vélem hogy a szakma jellegéből fakadóan akkor is és most is sokat dolgoztak a tanulók. Annak idején mi is rendszeresen adtunk farm szolgálatot, a legnagyobb melegben is kapáltunk a fóliasátrakban, esetenként leányként is kapcsolatba kerültünk gépjavítás közben a fáradt olajjal. Akkor még nem volt ekkora szerepe az informatikai eszközöknek a képzésben. Ma már a gépészeti ismereteken túl, a gazdálkodóknak a modern erőgépekben levő fedélzeti számítógépekkel is boldogulni kell.

Ternovánné Kun Erzsébet🎙️ MI VOLT A LEGNAGYOBB SIKERÉLMÉNYED INTÉZMÉNYÜNKBEN?
Talán a legnagyobb sikerélményem a kenderesi iskolában, hogy T-kategóriás jogosítványt szereztem. Ezúton köszönöm az akkori oktatóm mérhetetlen türelmét.

🎙️ HOGYAN SZEREZTED A GYAKORLATI ISMERETEKET?
Születésemtől kezdve a mezőgazdasági munkálatokban cseperedtem föl, a legtöbb gyakorlati ismeret családi gazdaságból fakad. A kenderesi iskolában megszerzett elméleti képzés jól kiegészítette az otthonról hozott gyakorlati ismereteket.

🎙️ MILYEN KAPCSOLATBAN ÁLLSZ A KENDERESI ISKOLÁVAL?
Falugazdász munkakörömből fakadóan segítem az iskolát a földalapú támogatás igénylésében. Többször tartottam már tájékoztatót az intézmény tanulóinak és dolgozóiak. A jelenlegi gyakorlati oktatás vezetővel, aki az iskola gazdálkodását irányítja, nagyon jó kapcsolatban vagyok.

🎙️ A SAJÁT CSALÁDI GAZDASÁGOTOK MILYEN TEVÉKENYSÉGET VÉGEZ?
Közel kétszáz hektár területen végzünk növénytermesztést, búzát, kukoricát, repcét, napraforgót, lucernát termesztünk. Ezen túl szarvasmarhát és karcagi hagyománynak megfelelően birkákat is tenyésztünk. Az iskolában szerzett elméleti és gyakorlati ismereteket jól tudom otthon hasznosítani.

🎙️ MIT TUDNA MONDANI JELENLEGI MUNKAKÖRÉRŐL?
Falugazdászként Kenderes mellett több kunsági településen dolgozom. Több száz földalapú támogatás igénylését bonyolítom ezeken a településeken. Az évek során sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a gazdálkodókkal.

🎙️ KÖSZÖNJÜK A BESZÉLGETÉST, MUNKÁDHOZ SOK SIKERT, CSALÁDI ÉLETEDHEZ SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNUNK!

forrás: Agro Napló facebook oldala